WindowTalk 12

Whereabouts


Monique Kwist

Monique Kwist (1965) heeft een achtergrond in ruimtelijk vormen en mixed media en werkt vanaf 1990 als beeldend kunstenaar, eerst in Amersfoort en nu sinds zeven jaar in Zutphen. Ruimte, licht, oriëntatie en verplaatsen spelen in
haar oeuvre een belangrijke rol.

Detail van reliëfdruk uit de Balancing Sites and Reserves serie (2020 – 2021) | Foto Joost van Ophem

Detail uit de serie Whereabouts 2023 | Foto Joost van Ophem

In haar werk zie je steeds een bepaalde schetsmatigheid gecombineerd met grote precisie in het ontwerp. Ze verdiept zich al jaren in fascinerende afdrukprocessen. De reliëfdruk (blinddruk) in papier is vanwege de stille aanwezigheid van ruimte en licht een favoriete uitdrukkingsvorm waarmee ze pioniert op sculpturale grenzen. Houten mallen -inmiddels vele stempelplaten- spelen in haar atelier de hoofdrol en worden steeds hergebruikt ook in objecten.

Detail van reliëfdruk uit de Ribeira Life serie (2023) en Balancing Sites (2022) | Foto Joost van Ophem

Detail uit de serie Whereabouts 2023 | Foto Joost van Ophem

De afgelopen jaren zijn haar composities beïnvloed door ervaringen in beschermde natuurparken in Japan, La Palma en Kaap Verdië: zeer steile vulkanische eilanden. Kwist beschouwt het werkproces en het kunstwerk ook als model voor een reservaat.

Speciaal voor de expositie Whereabouts heeft Monique Kwist een playlist gecureerd met hartverwarmende muziek uit onder andere Kaap Verdië. Luister hieronder naar de prachtige playlist.