WindowTalk 4

The Magdalen Series


Kiki Lamers

The Magdalen Series

De Keramiek sculpturen van Lamers zijn verstild, vrouwenkoppen of figuren in zichzelf gekeerd; Heiligen en zelfs Devoot.

Als klein kind was ik al bovenmatig geïnteresseerd in “beelden” en wat ik nu doe voelt alsof alles wat ik heb opgeslagen, wat mij beroerd heeft, via die weg/verbeelding tot uitdrukking komt.

– Kiki Lamers
Femme du Bois – Kiki Lamers

Als ik aan een beeld begin weet ik niet precies waar het heen zal gaan, daarom heb ik een manier van werken ontwikkeld die mij een grote vrijheid geeft; wat ik wil laten zien kan ik niet tevoren bedenken maar herken ik als ik het gemaakt heb.

– Kiki Lamers
l’age tendre

De ogen gesloten, het hoofd afgewend. De kracht van deze serie zit in een handgebaar, het krommen van de tenen, het hoofd gekanteld.

Deze sculpturen liggen dichtbij mijn hart en wat ik als Kunstenaar wil maken.

– Kiki Lamers

Lamers experimenteert met de Huid van het glazuur. In het begin van dit jaar is ze speciaal naar het EKWC gegaan om bijzondere glazuren te ontwikkelen. Voor deze nieuwe serie heeft ze een blauwgroene tint gebruikt, die ze veelal inzet als schaduwaccenten, die ze er schilderachtig op aanbrengt.

Werken in klei is voor mij wezenlijk anders dan schilderen. Nu werk ik puur vanuit mijn visuele geheugen.

– Kiki Lamers

Het is voor Kiki niet alleen de gelijkenis met Maria Magdalena die haar inspireert, het is vooral waar zij als mythische figuur voor staat. Het dualisme in de geschiedschrijving van haar karakter en haar aanwezigheid.

Van een prostituee versus een heilige, een vrouw van arme komaf versus een vrouw die geroemd werd voor haar rijkdom en schoonheid. Veel van de sculpturen zijn gemaakt als wandsculptuur, soms worden ze zelfs simpelweg direct op de wand bevestigd, hangend op een spijker. Verstild, onbereikbaar, maar ook kwetsbaar.

Net als in mijn schilderijen werk ik nauwelijks expliciet met kleur maar binnen een beperkt gamma. De glazuren voor mijn beelden zijn meestal op basis van oxides in het bijzonder koperoxide waarmee ik een palet van groenen, bruinen tot metaalzwart kan maken.

– Kiki Lamers

171project.space x Francis Boeske Projects

Would you like to read this text in English?
Send us a message and we will share it!