WindowTalk 7

Liquid Aperture


Danielle Kwaaitaal

Danielle Kwaaitaal heeft de afgelopen jaren al eerder series van werken gemaakt, waarbij het ‘onderwerp’ pas onder water een daadwerkelijke betekenis krijgt. Ballerina’s in een zwembad uit de serie; Whispering Waters. Bloemen waren het onderwerp voor de series; Apres nous Les Deluge, Black-out en Florilegium.

Florilegium
Danielle Kwaaitaal werkte ruim een jaar aan een nieuwe reeks onderwater gefotografeerde werken: Florilegium. Haar inspiratiebron is de zogenaamde Florilegia, de 17e eeuwse bloem-verzamelboeken. Deze botanische gravures, werden later ingekleurd. Doordat dit niet altijd met de juiste of houdbare inkten gebeurde, zijn niet alle gekleurde uitgaven van de beste kwaliteit. Ze zijn dan ook vaak verschillend of anders geworden door de factor; Tijd.

Deze ‘fouten’ leveren daardoor niet perse zo bedoelde, maar veelal onverwachte bijzondere afbeeldingen op. Door de te dik aangebrachte inkt, zijn bijvoorbeeld de oorspronkelijke lijnen van de gravures gedeeltelijk vervaagd. Soms zijn de inkten door oxidatie en blootstelling aan daglicht ‘aangetast’.

De vervreemdende afbeeldingen, indertijd een middel voor educatie, hebben zich onttrokken aan de hedendaagse realiteit. Het is juist die andere, onverwachte realiteit waardoor Kwaaitaal zich aangetrokken voelt. Experimenterend met water, inkten en kleurcurven besloot zij een eigen bloemenverzameling aan te leggen.

Het werk van Kwaaitaal begeeft zich op het grensvlak van de schilderkunst en de digitale fotografie. Haar herkenbare beeldtaal, met een eigen ontwikkelde techniek, die zowel digitale als analoge aspecten bevat, zet zij voort in de ruim 50 onder-water stillevens van bloemen en planten, alle unieke afdrukken.

Florilegium P72
Florilegium P252
Florilegium P07

www.daniellekwaaitaal.com www.instagram.com/daniellekwaaitaal